söndag 2 augusti 2009

Skördetid!

Just nu bjuder trädgården på härligt mogna vinbär & krusbär och i skogen finns det fortfarande gömmor kvar med blåbär och hallon. Härligt avkopplande att plocka och lägga i frysen, om man inte vill göra sylt eller saft direkt förstås..! Extra fint för ögat blir det om man dekorerar burkar & flaskor med fina lock och etiketter. Och så bjuder vi på ett somrigt syltrecept. Lycka till!


Farmors Vinbärssylt

1 kg svarta vinbär, repade
1 liter vatten
1 st kanelstång
citronskal, rivet från en halv citron
2 kg socker

1. Häll bär, vatten, kanel och citronskal i en gryta, koka upp och koka sedan i en kvart. Rör inte runt i grytan utan stå mest och småprata i köket eller läs ett kapitel i en bok.
2. Tag grytan från värmen, tillsätt sockret i omgångar och rör tills det smält.
3. Fyll sylt ända upp i rena barnmatsburkar (eller andra små fina burkar) och skruva på locket direkt.
4. När burkarna svalnat, dekorera gärna med fina tyglock & handskrivna etiketter. Njut tillsammans med morgonfilen eller varför inte ge bort en burk till någon du tycker om?

Inga kommentarer: